The growth of online media has resulted in the emergence of careers in digital marketing. In 2022, a business cannot survive without an online presence. So no matter the product or service a brand deals in, you cannot avoid digital marketing trends at any cost. 

And that is why more and more individuals are trying to make a career in this field. As per Linkedin, the job profile of a Digital Marketing Specialist is among the top 10 in-demand ones. There are over 8,60,000 job openings for this role. Most recruiters look for individuals experienced in social media, SEO, Analytics, and Strategy, amongst others. 

Most of the digital marketing jobs in India are well paying. The average base salary in the country for digital marketers is roughly INR 5,47,760 per annum. As a city, Bangalore contributes to around 42% of the digital marketing jobs in India. 

The popularity of digital marketing jobs amongst individuals has led to numerous job profile creations. With startups breaking new grounds and the government’s ‘Digital India’ push, the digital marketing ecosystem is bound to witness another boost. Here are some of the most sought after digital marketing roles in India. 

 

Famous Digital Marketing Job Profiles in India

  • Content Strategist 
  • Brand Marketing Expert 
  • SEO Specialist 
  • Social Media Marketer 
  • Visual Designer
  • Digital Media Manager
  • E-Commerce Specialist 

If you’re looking to join the digital marketing industry, there are some particular skills across jobs that you must know. These include time management, innovation, attention to detail, and consistency. Aspiring digital marketing professionals should also try honing their SEO, Social Media, Email Marketing, Content Marketing, and Web Analytics capabilities. 

Now that we’ve discussed the skills and capabilities required, let’s get into the interview side of digital marketing jobs. As an applicant, it’s vital to leave a lasting impression in the interview phase. 

In order to help you with that, we’ve compiled a list of digital marketer interview questions that will help you prepare for the interview, providing you with a confidence boost. 

digital marketer interview questions- remote interview

Q1. Why do you want to be a part of the digital marketing industry? 

Ans. Mostly this question is asked by recruiters to freshers. Hiring managers ask this question to learn about your commitment to the industry. 

The best way to answer this question is by stating what attracted you to this industry and why you applied for this particular role. Try to reveal your enthusiasm and commitment to the digital marketing industry. 

Q2. How has your educational background helped your digital marketing career? 

Ans. It is one of those digital marketer interview questions that gets asked at all levels. By asking this question, the recruiter is trying to understand the necessary skills you gained from your college and how they can benefit the company in the long run.

If you’re someone whose degree wasn’t related to marketing, try to find specific topics and skills that you learned which make you good at your job. 

Q3. What are some of the challenges you’ve faced in your digital marketing career so far? 

Ans. It is essential for hiring managers to understand how their potential employees handle obstacles and challenges. 

Before answering this question, think very carefully. Only share those challenges in the interview that have resulted in you learning something. 

Q4. What do you like most about the digital marketing industry? 

Ans. The answers to some digital marketer interview questions are exceedingly subjective. It is one of those questions. You can talk about the fields and tasks in the industry that you like working on or are looking forward to working on. Moreover, talk about the areas that excite you in particular. 

Q5. Where do you expect to see yourself after 5 years in the industry? 

Ans. Ah, that daunting question again. It is one of those tricky digital marketer interview questions that you can’t escape. Hiring managers want to understand if you are the right candidate they should invest in right now. 

Instead of talking about personal aspirations, discuss your core strengths and professional desires. 

Q6. How do you keep yourself updated about the ongoings of the industry? 

Ans. You can mention the books, webinars, podcasts, or blogs, amongst others, that help you stay updated. However, don’t mention something that you have no idea about at all costs. Else, the follow-up questions might land you into trouble. 

Q7. Do you find anything wrong with the digital marketing strategy of our company? 

Ans. Employers like when their potential employees are well acquainted with everything about their company. As an applicant, one must always go through the website and social media handles of the respective company.

Make notes of the mistakes or things that you’d do differently. Try to be honest about their shortcomings and offer a few efficient strategies but do so politely. 

 

Subscribe to our newsletter and get the latest updates on entrepreneurship and digital marketing delivered right in your inbox!

 

Technical Digital Marketer Interview Questions | Basic Level

 

Q8. What are the different types of Digital Marketing techniques that you know? 

Ans. You can mention different aspects of digital marketing like Content Marketing, SEO, Social Media Marketing, SEM, and Email Marketing. 

Q9. What is essential: More likes/followers or engagement numbers? 

Picture this: You have a massive following on Facebook and Instagram. Each post of yours gets humungous likes. However, those followers and likes don’t boost your business or convert into sales. 

Doesn’t it feel like there is no point in all these followers or likes? Naturally, engagement numbers are essential in comparison. 

Q10. How would you categorise digital marketing? 

Ans. Inbound and Outbound are the two main categories of digital marketing. Outbound involves reaching out to potential customers. In Inbound marketing, an organisation utilises multiple platforms to make customers aware of the company’s doping. 

Q11. What are the most efficient digital marketing tools? 

Ans. You can mention the standard tools like Keyword Planner, Google Analytics, and Search Console. 

Q12. What is the importance of social media in digital marketing? 

Ans. Social media is fast and has an extensive outreach across different demographics. It allows you to post images, videos, and other content to enhance your website traffic and engagement. In this way, social media helps you build brand awareness and get more conversions. 

 

Technical Digital Marketer Interview Questions | Intermediate Level 

 

Q13. Are you aware of AMP? 

Ans. AMP stands for Accelerated Mobile Pages. It is a supremely accessible framework for creating fast-loading mobile web pages. Created by Google, AMP allows publishers to effortlessly enhance speed and the user experience. 

Q14. What do you know about responsive web design? 

Ans. Responsive web design involves images, CSS media queries, and flexible web layouts. It enables websites to adjust to different sizes of desktop, tablet, and mobile devices. By doing so, it enhances the viewing experience of customers. 

Q15. What do you understand by Conversion Optimisation? 

Ans. Conversion optimisation involves finding the best way to convert visitors into customers. It is about conducting A/B testing between two web pages with significantly changed designs to discover which one your regular users prefer. 

Q16. What is the difference between AdSense and AdWords? 

Ans. Using Adwords, an individual can use the Google network for business advertising purposes. Conversely, with AdSense, one can reserve or leave advertising space for Google Ads on websites. In order to get the most out of the Google Advertising Network, it’s beneficial to use them together. 

Remote interview

 

Technical Digital Marketer Interview Questions | Advanced Level

 

Q17. In your opinion, what should an effective PPC keyword be like today? 

An effective PPC keyword should be an amalgamation of things. It should be relevant. That is, the PPC keyword should be closely related to your offerings. Moreover, it should be exhaustive. 

In addition to including famous and frequently searched keywords in your niche, including long-tail keywords is also vital.  

Q18. What do you understand by segmentation in Email Marketing? 

Ans. The process of dividing your benefits into different groups for sending mails to them is known as segmentation. 

Customers can be segmented based on parameters like Frequency, Monetary Value, and Recency. 

Q19. Can you explain how AdRanks get calculated? 

Ans. The formula used by GoogleAds to calculate the ranking of ads on SERPs is Adranks calculation. In order to find out your AdRank, you need to calculate the CPC bid with the quality score. 

Q20. How can you avoid the Google penalty? 

Ans. One can avoid the Google penalty by keeping the website simple, clean, and mobile-friendly. Moreover, the website should be user-friendly and well-performing. The content shouldn’t be duplicated, and links shouldn’t be broken either.

 

Sources & Platforms To Prepare For Digital Marketer Interview Questions

  • Edureka 
  • LinkedIn 
  • Naukri.com 
  • UpGrad 
  • Indeed 
  • Avid Digital 
  • YouTube 
  • Skill Crush 

Conclusion 

Digital marketing is a cost-effective marketing channel that delivers results in minimum time. With the industry growing massively, job opportunities are also accelerating swiftly.

If you’re preparing for a job interview that will launch or accelerate your digital marketing career, then you’ve come to the right place. These digital marketer interview questions and learning sources will surely make you land your dream job. So go ahead and nail that job interview. 

Liked It? Read More: